De ce iau parte la Cina Domnului doar cei botezați?

Domnul a zis lui Moise și lui Aaron: „Iată porunca privitoare la Paște: niciun străin să nu mănânce din ele. Să tai împrejur pe orice rob cumpărat cu bani, și apoi să mănânce din ele.  Veneticul și simbriașul să nu mănânce. – Exod 12:43-45

Pentru poporul Israel, sărbătoarea Paștelui este un lucru sfânt. Pentru ei este aducerea aminte de plecarea lor din Egipt. La acel moment, Dumnezeu intervenise cu braț puternic pentru a-i elibera de sub jugul egiptean. Atunci Domnul le-a poruncit ca doar cei tăiați împrejur să ia parte la sărbătoare și să se împărtășească din alimentele stabilite pentru acest praznic. Era un mod unic de a aduce aminte evreilor faptul că însuși Dumnezeu intervenise pentru ei.

Redefinirea Paștelui mozaic

Cum nimic nu este întâmplător în planurile lui Dumnezeu, El a prevăzut dinainte ca la praznicul Pastelui să fie jertfit însuși Fiul Său. Acest fapt a deschis ușa mântuirii către noi, neamurile. Aceeași sărbătoare stabilită cu aproximativ 3000 de ani în urmă, are semnificație și pentru zilele noastre, tocmai prin cele întâmplate la Golgota. Și, după ce a mulțumit lui Dumnezeu, a frânt-o și a zis: „Luați, mâncați; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi; să faceți lucrul acesta spre pomenirea Mea.”(1 Corinteni 11:24).

Probabil ne-am întrebat de ce doar cei care au încheiat legământ cu Domnul se împărtășesc? Ei bine, așa cum cei din vechime trebuiau să fie tăiați împrejur fizic, cei ce se apropie de pâine și rodul viței trebuie să fie tăiați împrejur cu inima, adică născuți din nou (din Dumnezeu). Fără această condiție nu trebuie nici măcar să fie botezați în apă.

În El aţi fost tăiaţi împrejur nu cu o tăiere împrejur făcută de mână, ci cu tăierea împrejur a lui Hristos, în dezbrăcarea de trupul poftelor firii noastre pământeşti, fiind îngropaţi împreună cu El prin botez şi înviaţi în El şi împreună cu El prin credinţa în puterea lui Dumnezeu, care L-a înviat din morţi. Pe voi, care eraţi morţi în greşelile voastre şi în firea voastră pământească netăiată împrejur, Dumnezeu v-a adus la viaţă împreună cu El, după ce ne-a iertat toate greşelile. (Coloseni 2:11-13).

Ce trebuie făcut?

Fiecare să se cerceteze dar pe sine însuşi şi aşa să mănânce din pâinea aceasta şi să bea din paharul acesta.(1 Corinteni 11:28)

Avertismentul apostolului Pavel este ca fiecare să se asigure de starea sa. În primul rând credinciosul trebuie să fie născut din nou. Apoi, de remarcat că apostolul subliniază că ”așa să mănânce” nu să nu mănânce. Prin această afirmație, Pavel sugerează că cercetarea trebuie făcută de credincioși din timp, înainte de Cina Domnului, pentru a putea rezolva problemele și a depărta piedicile care se pot ivi în apropierea Cinei. Trist este că cei mai mulți se cercetează doar la Cină, când nu mai au timp să rezolve problemele și aleg să nu se împărtășească. În loc de asta Dumnezeu așteaptă de la noi acțiune și îndreptare. ”lasă-ţi darul acolo, înaintea altarului, şi du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul.” (Matei 5:24). Înainte de a veni ziua în care ne împărtășim cu trupul și sângele Domnului, trebuie să avem rezolvate problemele. Altfel ne vom aduce aminte toate lucrurile care ne împiedică să fim deschiși pentru a sta la masă cu Domnul.

Participarea la Cina Domnului este un act de mărturisire a morții Sale pentru noi.Pentru că, ori de câte ori mâncaţi din pâinea aceasta şi beţi din paharul acesta, vestiţi moartea Domnului până va veni El. (1 Corinteni 11:26).

Comments
Total Page Visits: 206 - Today Page Visits: 1